משרד הבריאות פרסם דו"ח פיננסי של מערך האשפוז הכללי | כל הפרטים

משרד הבריאות מפרסם דוח פיננסי של מערך האשפוז הכללי ציבורי בישראל לשנת 2019, הממוצע הארצי של ימי האשפוז במחלקות הפנימיות עומד על 3.4 ימים, ● מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש: "בתי החולים בישראל מהווים עמוד תווך משמעותי וחיוני במערכת הבריאות הלאומית" The post משרד הבריאות פרסם דו"ח פיננסי של מערך האשפוז הכללי | כל הפרטים appeared first on עכשיו 14.

משרד הבריאות פרסם דו"ח פיננסי של מערך האשפוז הכללי | כל הפרטים

השבוע פרסם משרד הבריאות דוח הסוקר את פעילות 27 בתי החולים הכלליים-ציבוריים בשנת 2019. הסקירה מתמקדת בנקודות הדמיון והשוני בין בתי החולים, תוך מתן דגש על הבדלי הבעלות, גודל המוסד והמחוז בו שוכן בית החולים. מטרתו של הדוח היא ליצור תשתית השוואתית העוקבת אחר פעילות בתי החולים ומעריכה את ביצועיהם הפיננסים באופן שקוף.

הדוח הופץ לכלל הנהלות בתי החולים בארץ ומהווה כלי נוסף המונח לפתחיהם של קובעי המדיניות לביצוע רפורמות כלכליות במערכת האשפוז הכללי. הדוח מהווה צעד נוסף לקידום מדיניות על בסיס נתונים השוואתיים של כלל המערכת.

נתוני הדוח לשנת 2019 – ביקורים במלר"דים

על פי הדוח ניתן לראות כי חלה ירידה של %7.0 בביקורים במלר"דים ביחס לגידול האוכלוסייה בין השנים 2018 ל-2019 ,כאשר שיעור גידול האוכלוסייה היה %87.1 .ככל הנראה זוהי כתוצאה מחוק ההתחשבנות לשנים 2017-2019 ששם דגש על הורדת העומסים במלר"דים על ידי תימרוץ קופות החולים לפתוח מוקדי חירום בקהילה. על פי הדוח, הירידה המשמעותית ביותר הייתה במרכז הארץ שם נרשמה ירידה של כ-%5.2 במספר הביקורים במלר"דים לאלף נפש. ניתן לראות כי על פי נתוני הדוח בתל אביב חלה עלייה וזאת לעומת כלל הארץ.

מחלקות פנימיות – ממוצע ימי אשפוז

על פי הדוח הממוצע הארצי של ימי האשפוז במחלקות הפנימיות בשנת 2019 הוא 3.4 ימים, כאשר במחוז ירושלים וחיפה הממוצע גבוה יותר מיתר המחוזות בארץ. נתון זה יכול להעיד כי המקרים שהיו בבתי חולים אלו מורכבים יותר או שיש מחסור במיטות לאשפוז המשכי. חשוב להדגיש שהנתונים מתייחסים לשנת 2019 ומאז חלו שינויים בעקבות יישום מסקנות ועדת טור כספא. בעקבות מסקנות הוועדה, קובעו תקנים במחלקות הפנימיות ופורסם מודל תימרוץ למחלקות הפנימיות, צעדים אלו הגדילו את מספר המומחים והמתמחים למיטה.

יש לציין שמשרד הבריאות פועל להגדיל את תקציבי הפיתוח במחלקות הפנימיות לטובת שיפור תנאי האשפוז במחלקות אלו. משרד הבריאות שם דגש על המחלקות הפנימיות ולכן בדוח זה מובאים מספר המתמחים למיטה. בדוחות הבאים נפרסם את מספר המומחים והמתמחים למיטה. כמו כן, חשוב לציין כי החל משנת 2020 ,מדינת ישראל הקצתה סכומים רבים לפתיחה של מיטות לאשפוז המשכי, דבר שהקל על העומסים בבתי החולים הכלליים ובדוחות הבאים, ההשפעה של פתיחת המיטות תבוא לידי ביטוי בממוצע ימי האשפוז.

הוצאות בתי החולים

סך כל ההוצאות של בתי החולים בישראל עמד בשנת 2019 על למעלה מ-32 מיליארד שקלים, כאשר על פי נתוני הדוח מרבית ההוצאות של בתי החולים היו על שכר, כ-%70 מהם עם למעלה מ-22 מיליארד שקלים. ההוצאות על הקניות) רכש של ציוד רפואי, רכש של מכונות, רכש של תרופות, רכש לטובת פרוצדורות רפואיות וכו'( עמדו על כשלושה מיליארד שקלים. בתי חולים ציבוריים הוציאו סה"כ כ-7.6 מיליארד שקלים, בתי חולים של כללית כ-5.9 מיליארד שקלים ובתי חולים ממשלתיים כ-7.15 מיליארד שקלים.

נתוני שכר ומשרות בבתי החולים

על פי הדוח ישנן 605,13 משרות רופאים ורופאות בכלל בתי החולים בישראל, 26,619 משרות אחים ואחיות ומעל ל-26 אלף משרות במקצועות הבריאות. על פי הנתונים, עלות השכר השנתית הממוצעת למשרת רופאים ורופאות בשנת 2019 בשירותי בריאות כללית הייתה 570 אלף שקלים, בבתי חולים ציבוריים – מלכ"רים 576 אלף שקלים ו-629 אלף שקלים בבתי חולים ממשלתיים. בשנת 2018 העלות בשירותי בריאות כללית הייתה 576 אלף שקלים, בבתי חולים ציבוריים – מלכ"רים 598 אלף שקלים ו-633 אלף שקלים בבתי חולים ממשלתיים. ניתן לראות כי רופאים מייצרים קרוב ל-40 אחוז מהוצאות השכר בעוד הם מהווים רק כ-20 אחוז מכוח העבודה.

עלות השכר השנתית הממוצעת למשרת אחים ואחיות בשנת 2019 בשירותי בריאות כללית הייתה 336 אלף שקלים, בבתי חולים ציבוריים – מלכ"רים 278 אלף שקלים ו-313 אלף שקלים בבתי חולים ממשלתיים. בשנת 2018 העלות בשירותי בריאות כללית הייתה 329 אלף שקלים, בבתי חולים ציבוריים – מלכ"רים 282 אלף שקלים ו-294 אלף שקלים. כלומר, בסקטור אחים ואחיות חלה עלייה בשנת 2019 בעלות השכר הממוצע בבתי החולים של כללית ובבתי החולים הממשלתיים.

עלות השכר השנתית הממוצעת למשרת מקצועות הבריאות בשנת 2019 בשירותי בריאות כללית הייתה 216 אלף שקלים, בבתי חולים ציבוריים – עצמאיים 251 אלף שקלים ו-229 אלף שקלים בבתי חולים ממשלתיים. בשנת 2018 העלות בשירותי בריאות כללית הייתה 213 אלף שקלים, בבתי חולים ציבוריים – עצמאיים 250 אלף שקלים ו-226 אלף שקלים בבתי חולים ממשלתיים. כלומר, בסקטור מקצועות הבריאות חלה עלייה בשנת 2019 בעלות השכר הממוצע בכלל בתי החולים.

פרופ' נחמן אש, מנכ"ל משרד הבריאות: "בתי החולים בישראל מהווים עמוד תווך משמעותי וחיוני במערכת הבריאות הלאומית. הדבר קיבל משנה תוקף בשלוש השנים האחרונות, בהן העולם התמודד עם התפרצות מגפת הקורונה, כשמערכת הבריאות ובכללה בתי החולים מציגה יכולת מרשימה. מצבם הפיננסי של בתי החולים בישראל מורכב ולמרות זאת, היכולת של המערכת להגיב למשבר בשעת חירום מעוררת כבוד. אני מודה לצוותי ארגוני הבריאות ולעובדי משרד הבריאות שעושים לילות כימים על מנת לאפשר למערכת חשובה כל כך להמשיך ולפעול במסירות, תוך אתגרים לא פשוטים".

חיים הופרט, סמנכ"ל תכנון, תקצוב ותמחור במשרד הבריאות: "בשנה האחרונה ביצעו משרדי הבריאות והאוצר שינוי יסודי באופן תקצוב בתי החולים במדינת ישראל. תקנות 'מודל התקצוב הלאומי' נותנות וודאות תקציבית, קובעות פרמטרים שקופים ואחידים לחלוקת התקציב לבתי החולים, זאת לצד הגברת האחריות במערכת האשפוז".

The post משרד הבריאות פרסם דו"ח פיננסי של מערך האשפוז הכללי | כל הפרטים appeared first on עכשיו 14.