מבצע 'עלות השחר': כיצד טייסות הכטמ״ם הפיקו לקחים?

איך מפיקים לקחים כאשר כל רגע הוא קריטי? איך דואגים ליישם את הלקחים האלה בזמן אמת? כל גיחה, כל משימה וכל מבצע בחיל מתוחקרים, בניסיון מתמיד ללמוד, להשתפר ולהיות הכי מקצועיים שאפשר. במבצע "עלות השחר" הטייסות עשו זאת גם בזמן הלחימה The post מבצע 'עלות השחר': כיצד טייסות הכטמ״ם הפיקו לקחים? appeared first on עכשיו 14.

מבצע 'עלות השחר': כיצד טייסות הכטמ״ם הפיקו לקחים?

תרבות התחקיר מוטמעת עמוק בחיל-האוויר. היא כרוכה בהסתכלות תמידית על הפרטים הקטנים ביותר, במעבר קפדני על מהלך האירועים ובנבירה עיקשת בתוצאות האירוע ובמשמעות שלהן. שלוש שאלות חשובות נשאלות שוב ושוב: מה קרה? למה זה קרה? ואיך אפשר להשתפר? כך ביצעו זאת טייסות הכטמ"ם במבצע "עלות השחר".

משתפרים בכל דקה
התחקור בלחימה מאפשר שיפור מתמיד באיכות הביצוע ובעמידה ביעדי הפעילות המבצעית. על כך מספר סג"ם ע', קצין תחקור בטייסת 200 ("המל"טים הראשונה") אשר מפעילה את כטמ"ם ה"שובל" (הרון 1). תפקידו לאסוף ולרכז את תוצאות התחקירים שמבצעים הצוותים מיד עם הירידה מהטיסה. הלקחים והמסקנות מועברים מיד לגורמים הרלוונטיים לצורך טיפול מידי, ומוטמעים בזמן אמת. "כשאנחנו בלחימה, הדברים משתנים בקצב הרבה יותר מהיר, וזה מאפשר לנו גם לתחקר ולהשתפר במהירות", הוא מסביר.

"בלחימה יש המון אנשים, וטעויות הן בלתי נמנעות. אבל זאת ההזדמנות שלנו לנצל את זה כדי ללמוד כמה שיותר ולהשתפר", מתאר סג"ם י', קצין תחקור בטייסת 166 ("ציפורי האש") אשר מפעילה את כטמ"ם ה"כוכב" (הרמס 900). "למידה מטעויות נשענת על כך שכל אחד שם את האגו שלו בצד. כולם טועים לפעמים, החוכמה האמיתית היא לדעת להיות ישר והגון ולהודות בכך, כדי שילמדו מזה אנשים אחרים". בלחימה הכל הופך לקריטי יותר, ולכן גם התחקור. "יש הרבה יותר ידע, הרבה פחות זמן והרבה יותר לחץ", מציג סג"ם י'.

חדר בקרה בחיל האוויר, קרדיט: רועי קור, דובר צה"ל

יוצאות מהסימולטור
כדי לוודא שהלקחים אכן מופקים בזמן הלחימה מצטרפות לתחקירים מדריכות סימולטור מטייסת 320, טייסת מאמני כטמ"ם ומסוקים. בשגרה, המדריכות מעבירות גיחות בסימולטור לחניכי בית-הספר לכטמ"ם וגם למפעילים בטייסות השונות במטרה להסמיך אותם על הכלים השונים ולהכיר להם סיטואציות שונות בהן יהיו עלולים להיתקל. לאחר כל אימון, מציגה המדריכה תובנות לצוות, כך מסבירה סמל עמית, מדריכת סימולטור בטייסת 320.

יכולת זו מאפשרת למדריכות הסימולטור לסייע בטייסות גם בזמן אמת. בפעילות מבצעית, יש למדריכות הסימולטור בטייסות הכטמ"ם שני תפקידי תחקור – האחד הוא לשבת עם הצוותים היורדים מפיריט ולתחקר איתם את הטיסה, והשני, לתחקר האם הטייסות מצליחות לעמוד במשימות שלהן.

כלי טיס בלתי מאויש. קרדיט: רועי קור, דובר צה"ל

לקחים מתוך לחימה
הלקחים שמופקים מהתחקור משפיעים על פעילות הטייסות לא רק ביום הבא או בהמשך הלחימה, אלא כבר באותו הרגע. "דברים יכולים להשתנות ביום בו הלקחים מופקים", מציג סגן ל', ראש צוות תכנון בטייסת 200. "יכול לקרות מצב בו אני אתקשר לצוות כשהם כבר בזמן המשימה, על מנת להודיע להם על הלקחים שהופקו. כך אנחנו מבטיחים שכבר באותה משימה הטעות הזאת לא תתרחש שוב".

הלקחים מהתחקירים נשמרים בבסיס מידע משותף, שזמין לכל הגורמים בטייסות הכטמ"ם. בנוסף, בימי פעילות מבצעית, קציני התחקור מהטייסות השונות מדברים זה עם זה מספר פעמים ביום, מעבירים ביניהם ידע ולקחים, משתפים זה את זה במסקנות שעלו בצורה פרטנית אצלם בטייסת ומוודאים שכולם מודעים להכל.

מערך הכטמ"ם הינו מערך גדול וענף, ויש לו חלק משמעותי בפעילות חיל-האוויר. תרבות התחקור חשובה במיוחד במערך הזה – שבו יש שפע של מידע לנהל ומעורבות בתמונה הגדולה. "מאוד קל להיבלע לשגרה של לחימה", משתף קצין התחקור סג"ם ע'. "קל להמשיך לעשות את אותו הדבר ולהישאב לשגרה היום-יומית. אבל המטרה היא להקשות על עצמנו כל פעם, לא לוותר ותמיד לשאוף להיות יותר טובים".

הכתבה מתוך אתר צה"ל, חיל האוויר. כותבת: מיכל פומרנץ

The post מבצע 'עלות השחר': כיצד טייסות הכטמ״ם הפיקו לקחים? appeared first on עכשיו 14.