בעקבות עתירה שהגישה הרשות החליט בית המשפט העליון החליט לעכב תשלום בסך 130 מיליון שקלים מהרשות למשפחות של 35 נרצחים ושבעה פצועים מפיגועי האינתיפאדה השנייה, זאת חרף עינוי דין של שנים רבות ולאחר שהתביעה הוגשה כבר בשנת 2006.
חבר הכנסת שמחה רוטמן מהציונות הדתית תקף את ההחלטה והאשים את בית המשפט במריחת זמן.
ח"כ שמחה רוטמן: "בשעות הבוקר המוקדמות של יום 7 לאוגוסט 1999 יצא אדוארד ברדיצ'אנסקי ברכבו מהישוב שאנור צפונה אל ביתו שבקרית עקרון. באחד העיקולים בכביש הוא טעה והגיע למחסום של כוחות הביטחון הפלסטינים, בסמוך לכפר עג'ה.
אנשי הביטחון הפלסטינים שאיישו את המחסום רצחו את אדוארד בשניים מתוך ארבע מיתות בית דין. הם נסעו עימו למטע זיתים הסמוך למחסום, שם לקחו ממנו את נשקו האישי וירו בו למוות, באמצעות הנשק האישי שלו.
חיות האדם הללו, במדים של הרשות הפלסטינית, לא הסתפקו בכך ומיד בסמוך לאחר מכן הם שרפו את הרכב יחד עם גופתו של אדוארד. אדוארד הותיר אחריו את אשתו פינה, כיום בת 74, ושני בנים. פינה מספרת שאיש חברא קדישא אמר לה אז שהוא מעולם לא ראה מקרה קשה כפי שראה את "גופת" בעלה האהוב. אני חוסך ממכם את התיאור המדויק.
על פינה, אישה מקסימה וחזקה, עברו תלאות רבות וקשיים שרובנו, תודה לא-ל, לעולם לא נדע. חלקים מגופת בעלה נלקחו בלא רשות המשפחה על ידי המכון לרפואה משפטית באבו כביר ולבסוף נקברו בהלוויה שניה שנערכה לבעלה. היתה גם הלוויה שלישית בהמשך, אבל בניגוד לבית המשפט הישראלי ולשופט יצחק עמית, אין לי את כל הזמן שבעולם, אז נעצור כאן.
מריחת הזמן בנושא הזה מצד מערכת המשפט הישראלית היא לא פחות ממטורללת. תביעה הוגשה כנגד הרשות הפלסטינית בבית המשפט המחוזי בירושלים בשנת 2006.
בשנת 2019 13 שנים מאוחר יותר, ניתן פסק דין הקובע את אחריותה של הרשות הפלסטינית, ולפני כחודשיים, 16 שנה אחרי תחילת הסאגה המשפטית סוף כל סוף, ניתן פסק דין הקובע את סכום הפיצוי (העלוב, יש להודות, אבל זה גם עניין אחר) המגיע ליורשיו של אדוארד המנוח.
פינה בת ה-75 כבר אינה בשיא כוחה וכל בקשתה הוא לראות מעט מן הצדק שבית המשפט הישראלי יוכל אולי לתת לה, ומאז פסק הדין היא ממתינה יום אחרי יום לקבלת סכום הפיצוי דרך מערכת ההוצאה לפועל, בעבודתם של עורכי דינה המסורים מארגון "שורת הדין".
תראו את הפרסום המזעזע הזה.
שופט בית המשפט העליון יצחק עמית, נתן החלטה חריגה ביותר למתן צו עראי האוסר על כל פעולה למימוש פסק הדין. (כאמור, אנחנו כבר יותר משני עשורים אחרי האירוע, כך שהמילה "עיכוב ביצוע" מקבלת משמעות טראגית).
נקווה שהגב' ברדיצ'אנסקי לא תעבור מן העולם עד סיומם של ההליכים המשפטיים, ונקווה שהשופט עמית יתקן את החלטתו המזכירה את משפט סדום יותר מאשר את הדין הישראלי. (צילום: ארכיון)