מעמד הר סיני 2.0 – מה אתם יודעים על מצוות ה'הקהל'?
בחגים אנו תמיד נזכרים במצוות רבות שהיינו מחויבים לעשות לו בית המקדש היה עוד קיים, כמו עלייה לרגל, הקרבת קורבנות ופעם בשבע שנים, גם מצווה מיוחדת במינה. אז האם אתם באמת מכירים את המעמד שאיש מבני ישראל, גם תינוקות, לא הרשה לעצמו לפספס? בואו תגלו The post מעמד הר סיני 2.0 – מה אתם יודעים על מצוות ה'הקהל'? appeared first on עכשיו 14.
"הַקְהֵל אֶת-הָעָם, הָאֲנָשִׁים וְהַנָּשִׁים וְהַטַּף, וְגֵרְךָ, אֲשֶׁר בִּשְׁעָרֶיךָ–לְמַעַן יִשְׁמְעוּ וּלְמַעַן יִלְמְדוּ, וְיָרְאוּ אֶת-יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם, וְשָׁמְרוּ לַעֲשׂוֹת, אֶת-כָּל-דִּבְרֵי הַתּוֹרָה הַזֹּאת"
על פי המצווה הזו, שמתוארת בפרשת וילך, בני ישראל מצווים להתאסף כל שנה במוצאי שנת השמיטה, בזמן חג הסוכות, ולהתכנס בשערי בית המקדש.
העולים לרגל שמסתובבים בירושלים, ישמעו לפתע קול חצוצרות שנתקעות בפי הכוהנים וימהרו לשבת במקומותיהם. עזרת הנשים תהפוך לבימת עץ שם יעמוד מנהיג העם, ויקריא מספר פרשיות מספר דברים. לאחר מכן הוא יברך את הקהל, שיתפזר אט אט להמשיך לתור את סמטאות ירושלים ולהנות מאווירת החג הקדושה.
תפקידה של המצווה, אומרים המפרשים, הוא להחדיר יראת שמיים בבני ישראל. כמו ההשתלמות שאתם נדרשים לעשות בעבודה מדי תקופה, גם עם ישראל זקוק להשתלמות קטנה שלא תשכיח ממנו למה הוא שומר ומקפיד על המצוות, ועובד את אלוקיו.
ואם המעמד הזה מזכיר לכם משהו אחר, שכלל הר גבוה, לוחות ברית, משה רבנו והס מוחלט בקהל, אתם לא ממש טועים – הרמב"ם מוסיף ואומר, שאחת מהסיבות לקיום ההקהל היא שחזור מעמד הר סיני. על אף שכל הנשמות של בני ישראל נכחו במעמד הקדוש, לא כולנו זוכרים אותו לפרטי פרטים ולמה לא לחוות מדי פעם שחזור קטן, ולהרגיש אפילו במעט את מעמד הר סיני.
גם לעיתוי של מעמד ההקהל, יש כמובן סיבה והסבר. נאמר שבמוצאי שנת שמיטה לא אוספים תבואה, ועם ישראל, שאז רובו עסק בחקלאות, פנוי להאזין לדברי תורה. בנוסף, בשנת השמיטה מתנתקים לשנה שלמה בני ישראל מהחול, והם חווים חיזוק עצום באמונתם, מה שדורש סיום חגיגי ומלא קדושה לשנה זו.
ובחזרה להווה. היום אין לנו בית מקדש, ובעלייה לרגל נאלץ להסתפק בביקור קצר בכותל ובטיולים בירושלים המודרנית, אבל האם חובה עלינו לשכוח מההקהל? ממש לא.
על פי התורה, מצוות ההקהל יכולה להתרחש 'במקום אשר יבחר', ואפשר אמנם להבין מזה שאת המצווה אפשר לקיים אך ורק בבית המקדש, אך לא בהכרח.
הפסוק אינו מתאר מקום, אלא זמן: מצוות הקהל מתקיימת בזמן שעולים לרגל, גם ללא בית מקדש. הרמב"ם בספר מצוות מסביר שלא חייב את בית המקדש בכדי לקיים את המצווה. ואפילו – הוא מעודד – מלך לא נדרש. העיקר להתאסף יחד, כל בני ישראל, מקטן ועד גדול, ולקבל עול מלכות שמיים.
ואם עוד לא הספקתם לתכנן מה תעשו במשך כל ימי החופשה, תשמחו בוודאי לשמוע, שזכר למצוות ההקהל וברכת כהנים יתקיימו השנה בכותל המערבי, ב12.10, יום רביעי הקרוב – חול המועד סוכות, וכולם מוזמנים לבוא ולהתקהל. כמו בימי המקדש.
חג שמח!
The post מעמד הר סיני 2.0 – מה אתם יודעים על מצוות ה'הקהל'? appeared first on עכשיו 14.