הנהגת חד"ש שמרה על מקומה אך החברים העבירו מסר: דרוש שינוי

מאות חברי ועידת חד"ש השתתפו היום (שבת) בפריימריז של המפלגה, שהתקיימו בשפרעם. בוועידה רשומים בסך הכל כ-940 חברים, מתוכם הגיעו לפריימריז בשפרעם כ-700. בסופו של יום, הרכב המפלגה במקומות הראשונים, הריאליים, נותר בעינו, אך הצבעת המחאה למועמד שרץ מול יו"ר הרשימה, איימן עודה, והקרב הצמוד של ח"כ עאידה תומא סלימאן מול שאדי שווירי, ראש מועצת […] הפוסט הנהגת חד"ש שמרה על מקומה אך החברים העבירו מסר: דרוש שינוי הופיע ראשון בשיחה מקומית

הנהגת חד"ש שמרה על מקומה אך החברים העבירו מסר: דרוש שינוי

"ההצבעה היום היא תמרור אזהרה". משמאל: איימן עודה, עאידה תומא סלימאן, עופר כסיף ויוסף עטאונה (אורן זיו)

מאות חברי ועידת חד"ש השתתפו היום (שבת) בפריימריז של המפלגה, שהתקיימו בשפרעם. בוועידה רשומים בסך הכל כ-940 חברים, מתוכם הגיעו לפריימריז בשפרעם כ-700.

בסופו של יום, הרכב המפלגה במקומות הראשונים, הריאליים, נותר בעינו, אך הצבעת המחאה למועמד שרץ מול יו"ר הרשימה, איימן עודה, והקרב הצמוד של ח"כ עאידה תומא סלימאן מול שאדי שווירי, ראש מועצת כפר יסיף, מראים כי חלק לא מבוטל מחברי הוועידה דורשים שינוי. לאור ריבוי מערכות הבחירות בשנים האחרונות ועריכת פריימריז כמעט מדי שנה, שינויים ברשימה עשויים להתרחש כבר בסבב הבא.

עודה, ראש הרשימה המשותפת מאז 2015, זכה ב-75 אחוזים מהקולות בהתמודדות על המקום הראשון. מולו התמודד עו"ד ויאם שביטה, חבר ועדת הבחירות של חד"ש. כיוון שהיה ברור שלא היה לו סיכוי ממשי לזכות, התמודדותו של שביטה היתה בעיקרה אקט של מחאה, במיוחד לאחר שח"כ לשעבר יוסף ג'בארין הסיר את מועמדותו למקום הראשון, מה שהשאיר את עודה כמתמודד יחיד.

"מה שעשינו זה מסחרה, חד"ש היא מפלגה פוליטית, בשנים האחרונות רואים את העניינים הפרסונליים מאחורי הרשימה", אמר שביטה לפני ההצבעה. שביטה זכה ל-21 אחוזים מהקולות, ואילו עודה נבחר ליו"ר הרשימה, עם 75 אחוז מקולות המצביעים. כמאתיים מבין הנוכחים בוועידה בחרו שלא להצביע כלל, בהם צעירים רבים.

"הכרזתי על מועמדותי רק אתמול, המטרה היתה להראות לחברים הצעירים שאפשר להתמודד ואפשר לשנות", אמר שביטה ל"שיחה מקומית", וביקש להזכיר כי לפי תקנון המפלגה, לאחר שמונה שנות כהונה, אם עודה ירצה להתמודד פעם נוספת, הוא יצטרך להשיג שני שלישים מקולות הוועידה. "ההצבעה היום היא תמרור אזהרה ומסר שדרוש שינוי, במיוחד כאשר יש בחירות כל שנה או שנתיים", הוסיף שביטה.

"פייט לא פשוט"

בניגוד להתמודדות על המקום הראשון, שתוצאותיה היו צפויות, בהתמודדות על המקום השני, השמור לפי מסורת המפלגה (הדבר אינו מעוגן בתקנון) למועמד/ת נוצרי/ה, נרשם מתח כאשר מול חברת הכנסת תומא סלימאן, הניצבת כיום במקום השני, התמודדו שאדי שווירי, ראש מועצת כפר יאסיף, ונסרין מורקוס. בסיבוב הראשון זכתה תומא סלימאן ב-49 אחוז, שווירי ב-42 אחוז, ומורקוס בשמונה אחוזים. כיוון שאף אחד מהמועמדים לא עבר את רף 51 האחוזים הדרושים לפי התקנון, התקיים סבב שני שבו זכתה תומא סלימאן ב-53 אחוזים.

הידרשותה לסבב הצבעה שני מעידה על ההסתייגות של חלק מחברי הוועידה, הסבורים שהקו הליברלי של תומא סלימאן בנושאי מגדר ולהט"ב לא מתחשב בשמרנות החברה הערבית וגורם למפלגה לנזק אלקטורלי, במיוחד לאור המתקפות מצד רע"מ במערכת הבחירות האחרונה.

ח"כ עאידה תומא סלימאן ושאשי שווירי בפריימריז של חד"ש, 13 באוגוסט 2022 (אורן זיו)

תומא סלימאן התייחסה בנאומה לפני ההצבעה לביקורת כלפיה ותקפה את רע"מ. "מי מדבר על שמרנות? שמרות על מה? על המדינה היהודית וההגמוניה הציוניות?". כאשר ציינה בנאומה כי חד"ש היא מפלגה "מתקדמת", זכתה למחיאות כפייה סוערות.

שווירי הדגיש בנאומו את ניסיונו ברשות המקומית ואת קשריו הטובים עם ראשי ערים אחרים, והוסיף כי ייצג את "הנשים, את כל העם שלנו מהצפון עד הדרום", בביקורת מרומזת כלפי תומא סלימאן.

לאחר בחירתה אמרה תומא סלימאן ל"שיחה מקומית": "אני שמחה שהחברים תמכו בי למרות שהיה פייט לא פשוט, זאת הבעת אמון בדרך שאני מייצגת, בנושאים שאני מטפלת בהם, ומסר – גם לתוקפים מבחוץ – שזה לא עניין אישי שלי אלא הקו של המפלגה".

על המקום השלישי, השמור באופן מסורתי לנציג/ה יהודי/ה, התמודדו מול חבר הכנסת עופר כסיף פעילת המפלגה הוותיקה וראש מערך הבחירות של חד"ש בעברית, עו"ד נועה לוי, וכן חבר המפלגה עלי היבי. כסיף זכה עם 67 אחוז מהקולות.

במקום הרביעי, שעל פי הסקרים וסידור הרשימה המשותפת הנוכחי אינו ריאלי, זכה ח"כ לשעבר יוסף עטאונה מהנגב, עם 55 אחוז מהקולות. בנאומו הדגיש כי בעוד לרע"מ יש שני מועמדים מהנגב בחמישייה הראשונה, ברשימה המשותפת אין אף נציג מהדרום. "השאלה היא איזה מסר יצא מהוועידה הזו לנגב", תהה עטאונה.

"מבריח מצביעים יהודים אך מביא מצביעים ערבים". ח"כ עופר כסיף בפריימריז של חד"ש, 13 באוגוסט 2022 (אורן זיו)

המבחן האמיתי הוא הקלפי

גורם בכיר במפלגה אמר ל"שיחה מקומית" כי למרות שעודה ותומא סלימאן נבחרו, בסופו של דבר, תוצאות ההצבעה מהוות מסר לשניים. "בפעם הבאה שניהם צריכים יותר משני שליש מהקולות ואני מקווה שהם יחליטו בעצמם לא להתמודד. לפי התוצאות, החברים סבורים שדרוש שינוי, שצריך להחליף אותם, אבל בצורה מכובדת, לא שהם ייבעטו החוצה".

אך במפלגה יש גם מי שרואים בתוצאות תמיכה בקו של תומא סלימאן וכסיף מול הקו של עודה, שהוא חבר חד"ש אך לא במק"י, הגוף הדומיננטי במפלגה. הבחירה החוזרת בתומא סלימאן ובכסיף, שניהם אנשי מק"י, היא, לפי גורם במפלגה, אמירה כלפי עודה והקו הפוליטי שהוביל, שכלל המלצה לנשיא על גנץ לראשות ממשלה וניסיון להוביל קו יותר פתוח, שכולל פנייה לציבור היהודי.

"ההצבעה מראה שיש לשניהם בסיס תמיכה במפלגה, למרות הניסיונות של עודה לדחוק אותם. אומרים שעופר מבריח מצביעים יהודים. זה אולי נכון, אבל הוא מביא מצביעים ערבים, ולכן זכה ל-67 אחוזים".

אך מעבר לזהות המועמדים, השאלה הבוערת, שלא נדונה בהרחבה באירוע, היא כיצד להביא את המצביעים לקלפי, במיוחד לאור התחזיות כי שיעור ההצבעה בקרב המצביעים הפלסטינים יהיה נמוך במיוחד. "המבחן האמיתי יהיה ביום הבחירות, אחוז ההצבעה בחברה הערבית יהיה תלוי במידה רבה גם בקהל המצביעים שלנו בחד"ש", אמר עודה לאחר בחירתו המחודשת.

הפוסט הנהגת חד"ש שמרה על מקומה אך החברים העבירו מסר: דרוש שינוי הופיע ראשון בשיחה מקומית