78 שנים להקמתה: סיפורה של הבריגדה היהודית

כיהודים במדי הצבא הבריטי, נאלצו חברי הבריגדה להתמודד עם דחייה מכיוון הבריטים, עוינות מאחיהם בארץ ישראל ודילמות בלתי אפשריות בין זהותם לנאמנותם. אך בכל זאת, חברי הבריגדה עשו מבצעים נועזים והשתתפו בקרבות המשמעותיים ביותר במלחמת העולם השנייה באומץ וגבורה | זה הזמן להכיר את הסיפור מאחורי הבריגדה היהודית The post 78 שנים להקמתה: סיפורה של הבריגדה היהודית appeared first on עכשיו 14.

78 שנים להקמתה: סיפורה של הבריגדה היהודית

באופן רשמי הבריגדה היהודית או בראשי תיבות חי"ל, הוקמה בספטמבר 1944, על ידי הצבא הבריטי, אך למעשה נראו ניצנים שלה עוד הרבה קודם, בתחילתה של מלחמת העולם השנייה. בפרוץ המלחמה הציע נשיא ההסתדרות הציונית העולמית, חיים ויצמן, לממשלת בריטניה שיתוף-פעולה מלא מצד היישוב היהודי במאמצי המלחמה, ומיד החל משא ומתן על הקמת כוח יהודי לוחם.

הבריטים תחילה לא נענו להצעה, אולם כידוע במלחמה החלטות משתנות מהר, וב 1940 הרעיון החל להיראות מעט יותר מציאותי מבחינתם. בנוסף הם קיוו שהקמת חטיבה יהודית תגדיל את התמיכה בהם מצד עוד מדינות בעולם, בעוד הם היו לבד במערכה.

הבריטים חשבו לגייס יהודים מארצות הברית ומקרב פליטים, על מנת לשמור על ניטרליות, לצד מספר מצומצם של יהודים מארץ ישראל שישמשו ככח פיקודי אשר ישמור על הזהות הלאומית והציונית של הדיוויזיה. השיחות עם ויצמן נדחו עד לאחר הבחירות לנשיאות ולאחר מכן התנהלו באיטיות מתסכלת, כך שגם שנה לאחר מכן, דבר לא התרחש. ובינתיים המצב במלחמה נעשה גרוע יותר ויותר.

הבריטים מצאו את עצמם נלחמים בעיקר באזור המזרח התיכון, וחששו מאוד מתגובת הערבים להקמת חטיבה יהודית, ולכן ההחלטה נדחתה עוד ועוד, עד שבוטלה לגמרי.

אבל למרות שהבריטים העדיפו לא להיעזר ביהודים, נוכח כישלונם של בעלי הברית במלחמה בנאצים, צ'רצ'יל החליט לשים סוף להתלבטות וב-3 ביולי 1944 החליט קבינט המלחמה הבריטי שאמנם הקמת דיוויזה לא באה בחשבון, אך חטיבה יהודית דווקא כן.

ב-20 בספטמבר 1944 מונה תת-אלוף (בריגדיר) ארנסט בנג'מין למפקד החטיבה, והמתנדבים הציונים שהיו בצבא הבריטי עד כה, הפכו סוף סוף לחיילים מן המניין. הבריגדה אמנם לא הייתה הקבוצה היהודית הראשונה שנלחמה עם הצבא הבריטי, אך הייתה הראשונה לעשות זאת עם זהות ודגל ציוני.

הכח לחם בכל רחבי אירופה ומשך אליו עוד ועוד יהודים, אשר רצו להציל את אחיהם מיד הנאצים. בינתיים סבלו חברי הבריגדה מיחס עוין כלפיהם בארץ ישראל, עקב תמיכתם בבריטים. בנוסף, חלק מחברי הבריגדה היו אלו ששמרו על מעפילים שגורשו מהארץ ונאסרו במחנה פליטים.

ביוני-יולי 1946 פורק החיל, בלחץ הצבא הבריטי. כל החיילים, למעט הפצועים, שבו לגבולם.

אחת ולתמיד: מדוע ראש השנה מתפרס על שני ימים?

The post 78 שנים להקמתה: סיפורה של הבריגדה היהודית appeared first on עכשיו 14.