סובלים מאקנה ומרוזציאה? כך תיפטרו מהפצעונים, מהעור האדום ומחוסר הנוחות
על פניו, נראה שפשוט להבחין בבעיות ובמחלות התוקפות את העור: אחרי הכול, מדובר במעטפת הגוף החיצונית של האדם, בה כל פגם נראה לעין ואף עשוי להיות בולט. בפועל, עם זאת, התמונה שונה לחלוטין. The post סובלים מאקנה ומרוזציאה? כך תיפטרו מהפצעונים, מהעור האדום ומחוסר הנוחות appeared first on עכשיו 14.
רבים סובלים ממחלות עור, אפילו כרוניות, וכלל לא מודעים לכך. קיים בחלק מהמקרים קושי משמעותי באבחון הבעיה הספציפית, על רקע העובדה שתסמינים דומים (לפחות לכאורה) אפשריים בין מצבים שונים. החדשות הטובות הן שאבחון מקיף של הבעיה, יחד עם טיפול מותאם אישית, יחזירו את העור שלכם למוטב.
רוזציאה, דמודקס ובעיות עור אחרות
קצרה היריעה מלפרט כאן על כל הדרכים בהן העור שלכם עלול להיפגע, אבל השורה התחתונה היא שיש בעיות – שכיחות מאוד – שהמודעות אליהן נמוכה וכמעט בלתי קיימת. הדוגמה הראשונה היא רוזציאה, מחלת עור כרונית שסימני ההיכר העיקריים שלה הם הסמקות חוזרות ונשנות (עד לרמה של אדמומיות קבועה אקוטית), התרחבות נימי דם קיימים והיווצרות נימים חדשים, הופעת פצעונים המזכירים אקנה, הפיכת העור ליבשושי או עור שומני ומיובש ועוד. האדם הסובל מרוזציאה עלול בהמשך לכך לחוות תחושות בעירה או צריבה לא נעימות. לעיתים הבעיה מגיעה לאיברים אחרים, לרבות מעורבות עינית או התעבות רקמת האף הנפוצה יותר בקרב גברים.
על פי ההערכות כ-400 מיליון איש סובלים מרוזציאה ברחבי העולם, כאשר בישראל מדובר בכ-5% מהאוכלוסייה הבוגרת. ברמה המעשית אחוז מצומצם מאוד מכיר את המחלה, ועל אחת כמה וכמה את דרכי ההתמודדות איתה. בנוסף, האבחון השגוי וה"בלבול" עם תופעות דוגמת אקנה בעור הבוגר, סבוריאה ואקזמה הם נפוצים מאוד. כשלא מזהים את הבעיה היא מתגברת ועלולה להחמיר ולהסתבך, כך שהביטוי שלה על גבי העור יהיה מוחשי יותר.
מחלה נוספת מערבת את הטפיל החוץ גופי דמודקס, הנמצא אצל רבים מאיתנו. בימים כתיקונם, טפיל זה נחשב לאסימפטומטי גם כאשר הוא ממוקם על גבי העור. הבעיה היא שבתרחישים שונים, דוגמת תפקוד לקוי של המערכת החיסונית, חוסר איזון הורמונלי או סטרס, הטפיל הזה עלול לצאת משליטה. מצב זה, המכונה "דמודיסידוזיס", גורם לתסמינים מגוונים: החל מאדמומיות בעור המזכירה רוזציאה ועד להופעת פצעונים נטולי מוגלה ונקודות אדומות, גרד בעור, יובש, נפיחות ועוד.
בחלק מהמקרים דמודיסידוזיס ורוזציאה נראים דומה במידה מסוימת ואפילו מאובחנים ביחד, אולם בפועל מדובר במחלות נפרדות עם כמה הבדלים מהותיים: למשל, קצב התפתחות הדרגתי ואיטי של רוזציאה לעומת התפשטות מהירה פי כמה במקרים של שגשוג טפיל הדמודקס.
רב הנסתר על הגלוי? ממש לא בטוח!
בשנים האחרונות, יש עלייה מסוימת במודעות לגבי מחלות עור דוגמה אלה שציינו כאן. גם המחקר בתחום הולך ומתפתח, כולל ביחס למנגנון התפתחות המחלות והגורמים להן, והתובנות מרתקות. לאחרונה נערך מחקר אשר בחן את הרצף הגנטי של טפיל הדמודקס ומיפה את ההרכב הגנטי המלא של קרדית הדמודקס. החוקרים ראו שלטפיל אין מנגנון הגנה מקרינת ה-UV של השמש. זאת הסיבה בין היתר שמבדיקה של העור עם מכשור אופטי, ייעודי לתחום, נאבחן ברב המקרים את זנב הטפיל מבצבץ מתוך הנקבובית כשראשו טמון עמוק בתוכה.
אותו מחקר מצא בנוסף שהטפיל משתמש במנגנון הערות של בני האדם, ובעיקר הורמון המלטונין המופרש בלילה. הטפיל נוטה להזדחל מנקבוביות העור אל פני העור בשעות הלילה, עובדה זו מסבירה גם למה מומלץ למרוח חלק מהתכשירים התרופתיים האנטי טפיליים נגד דמודקס בלילה, לפני השינה.
ההנחה: אין תחליף לאבחון יסודי
האתגר העיקרי הוא לאבחן את הבעיה באופן מלא ומדויק, ורצוי שעה אחת קודם. אבחון שגוי עלול להביא לכך שהטיפול יהיה שגוי, כך שהבעיה תישאר ולעיתים קרובות תתגבר. זאת לצד בעיות חדשות ש"צצות" בעקבות הטיפול, דוגמת תופעות הלוואי של התרופות והסטרואידים השונים. בדיקות דם ובדיקות סרולוגיות אינן מספיקות אף הן.
בתקופת הקורונה עלה הביקוש ל"קיצורי דרך", למשל אבחון של מצב העור ב-Zoom או בהתבסס על תמונה יחידה שהמטופל שולח לגורם המאבחן. ברמה המעשית, ובהתחשב באופי של חלק ממחלות העור ובתסמינים הדומים בניהן, הסבירות שאבחון כזה יהיה מדויק במצבים שתיארנו מעלה רחוקה מלהיות גבוהה. דמודקס הוא טפיל מיקרוסקופי, כך שעין בלתי מזוינת (ועל אחת כמה וכמה תמונה בודדה) לא מספיקים.
אז מה עושים? פשוט מאוד! חשוב מאוד להיכנס במהלך האבחון לעובי הקורה, או למעשה עובי העור, באמצעות מערכות דימות מתקדמות היורדות מיקרונים ועד מ"מ ספורים מתחת לפני העור. נדרשת בחינה של הפרטים הקטנים והמיקרוסקופיים ביותר. לדוגמה, אחד הביטויים המובהקים של שגשוג טפיל הדמודקס הוא נקודות אדומות, שנראות לעיתים במבט ראשון כמו פצעי אקנה "רגילים". מכשור מיוחד יאפשר לראות האם מדובר בצבר מיקרוסקופי של נימי דם או לחלופין בדלקת בעור, מה שצפוי להשפיע על הטיפול הנדרש.
לצד זה ניתן למצוא פיתוחים חדשים של השנים האחרונות, למשל בדיקות גנטיות הנלקחות מדגימת רוק ועשויות לחשוף האם לאדם הנבדק יש נטייה גנטית לרוזציאה. כידוע, גנטיקה היא אחד מגורמי הסיכון העיקריים להתפתחות רוזציאה ובעיות עור נוספות, בין השאר משום שהנטייה הגנטית עלולה לגרום להפרעות מולדות בדמות התרחבות והתכווצות כלי דם או היווצרות תגובה חיסונית בלתי תקינה בעור. בדיקות מהסוג הזה יכולות להציג חלקים מסוימים של התמונה, אם כי האבחון העיקרי מבוסס על אותן מערכות לדימות העור.
הטיפולים שיאפשרו לכם לראות את העור
אם אבחנתם את מחלת העור שלכם בצורה מדויקת, עשיתם חלק גדול מהעבודה אבל אתם עדיין לא יכולים לנוח על זרי הדפנה. השלב הבא הוא בניית פרוטוקול טיפולי, שחייב להיות מותאם לכם אישית: אין נוסחה חד משמעית של טיפול ברוזציאה, בדמודקס ובמחלות עור אחרות. פרוטוקול טיפולים שהוא אידיאלי עבור אדם אחד עלול פשוט לא להתאים לאדם אחר, או לכל הפחות להיות יעיל פחות ממה שהייתם מקווים. הדוגמה המובהקת היא תכשירים קוסמטיים, שאנשים בעלי מחלות עור שונות עלולים להיות רגישים או סבילים אליהם – מה שמביא להתפרצות או להחמרת הבעיה. הדבר נכון גם לגבי שימוש בסטרואידים, אם הטיפול כן עובד, הרי שיש סכנת התמכרות או החמרה בעת הפסקת הטיפול אצל חלק גדול מהאנשים.
במקרה של מחלות עור כרוניות, אין נכון להיום פתרון "קסם" וגם לא אפשרות לפתור את הבעיה אחת ולתמיד. עם זאת, באמצעות טיפול נכון ניתן להפחית את תדירות ודרגת החומרה של התסמינים עד למינימום האפשרי, לשקם את מחסום ההגנה של העור, לשפר את המראה ולקבל בחזרה את הביטחון העצמי. כתוצאה מכך הטיפול המומלץ הוא הדרגתי ורב מערכתי, ועליו להיות מותאם למאפייני האדם, לתסמינים המופיעים אצלו, לממצאי האבחון וכן הלאה.
הטיפול עשוי לכלול תכשירים ייעודיים שפותחו במשך שנים ועומדים באמות המידה המחקריות הנדרשות לשיקום מחסום ההגנה של הגוף, פרוצדורות אסתטיות להעלמת התסמינים (דוגמת טיפולי לייזר ו-IPL) ושינויים נדרשים בשגרת החיים, דוגמת התאמת תפריט תזונתי או הימנעות מהגורמים המחמירים את מצב העור: שתייה מוגברת של אלכוהול, חשיפה מופרזת לשמש, סטרס וכן הלאה. בניית תוכנית טיפולים מותאמת, הקפדה על עמידה בה וביצוע ביקורות תקופתיות עשויות לגרום להקלה משמעותית במצב, עד לרגע בו נראה שאנחנו משאירים את בעיות העור כמעט מאחור.
יפית כהן מנהלת את קבוצת התמיכה הגדולה בישראל בפייסבוק בנושא – "רוזציאה, טפיל הדמודקס, ואדמומיות בפנים Rosacea Israel".
למעבר לקבוצת הפייסבוק לחצו כאן!
מרצה תדיר בכנסים מובילים בתחום האסתטיקה, מומחית לטיפול ברוזציאה ואבחון קליני של העור. בעלים של "המרכז לטיפול ברוזציאה" – קליניקה המתמחה בטיפול ברוזציאה ושגשוג טפיל הדמודקס.
The post סובלים מאקנה ומרוזציאה? כך תיפטרו מהפצעונים, מהעור האדום ומחוסר הנוחות appeared first on עכשיו 14.