אחרי הנאום הניצי: הביטקוין ירד מתחת ל-20 אלף דולר, הדולר מתחזק
הירידות בשוק המטבעות הווירטואליים ממשיכות והביטקוין צנח מתחת ל-20 אלף דולר • אחרי הנפילות בבורסה גם מטבעות הקריפטו האחרים מאבדים מערכם • הדולר לעומת זאת נהנה מסנטימנט חיובי ושערו נקבע על 3.31 שקל הפוסט אחרי הנאום הניצי: הביטקוין ירד מתחת ל-20 אלף דולר, הדולר מתחזק הופיע לראשונה ב-JDN.
הירידות בשוק המטבעות הווירטואליים ממשיכות והביטקוין צנח מתחת ל-20 אלף דולר, לראשונה מאז אמצע יוני, זאת בשל נאומו הניצי של יו"ר הפד ג'רום פאוול במהלך סוף השבוע האחרון. שוויו של שוק הקריפטו צנח אף הוא אל מתחת טריליון דולר. היום הראשון של שבוע המסחר בארה"ב ננעל עם מסכים אדומים. במקביל, באופן פרדוקסלי שערו של הדולר עלה ונקבע על 3.31 שקלים.
הצניחה הדרמטית התרחשה כאשר במהלך כנס ועידת הנגידים השנתית של ארה"ב, יו"ר הפדרל ריזרב, פאוול נאם, וחזר על מחויבותו להעלאת הריבית כחלק מהמאבק באינפלציה. הדברים שאמר היו המשך לקו הניצי שלו בעניין, ובין היתר ציין כי "נשתמש בעוצמה בכל הכלים שברשותנו, נמשיך בהעלאות הריבית החדות". הוא אף ציין כי "עם ריבית גבוהה והאטה בצמיחה ייווצרו תנאים שיאטו את האינפלציה, אך גם יסבו כאב למשקי הבית ולבתי עסק".
נאומו גרם להתרסקות בשווקים ושלחו את וול סטריט לירידות חדות לקראת סוף השבוע: מדד S&P 500 צנח ב-3.4%, היום הגרוע ביותר שלו מאז יוני. מדד נאסדק 100 הטכנולוגי, שמורכב ברובו מחברות ענק כמו מיקרוסופט, אמזון, טסלה, אלפאבית (גוגל) ועוד, נחתך ב-4%.
כמו כן, הביטקוין איבד 7% ב-24 השעות שאחרי נאום פאוול והוסיף לרדת עד לשווי של כ-19,600 דולר ושווי השוק כולו נחתך ב-9.13% לכ-26.01 מיליארד דולר. הפעם האחרונה שירד הביטקוין מתחת ל-20 אלף דולר הייתה בחודש יוני לשווי של פחות מ-20 אלף דולר והוא נסחר סביב 17-18 אלף דולר והשלים הביטקוין ירידה של יותר מ-35%. מאז הגיע לשיא של כמעט 69 אלף דולר בחודש נובמבר אשתקד, נפל הביטקוין בלמעלה מ-70%. גם מטבע האת'ר, השני בשוויו אחרי הביטקוין, צנח בימים האחרונים והגיע בשלב מסוים מתחת ל-1,430 דולר, עם שווי שוק של 13.88 מיליארד דולר.
קצת על הביטקוין: המטבע הומצא ב-2009 על ידי אדם (או שם קוד) בשם סאטושי נקמוטו והוא למעשה המטבע הוירטואלי הראשון. זה אומר שהוא קיים רק כמעין "רשומה" בקובץ ציבורי, שמתועד על גבי שרשרת בלוקים של מידע (בלוקצ'יין). בבלוקים האלה מתועד גם השימוש במטבע, כך שכדי להחזיק אותו אנחנו אמנם חייבים להשתמש ב"ארנק דיגיטלי", אך יש תיעוד מוכח שיש בבעלותנו ביטקוין. ביטקוין הוא מטבע מבוזר, כלומר בניגוד לשקל, לדולר או היורו – הוא לא כפוף לגוף מרכזי או למדיניות מוניטארית של ממשלה כלשהי. אין גוף שיכול להחליט להדפיס עוד ממנו או להוריד את הריבית עליו. המטבע הזה נמצא בשליטה של ההמונים.
הדרך לקנות ביטקוין – אפשר לקנות אותו ממישהו שכבר יש לו, או שאפשר לייצר אותו בתהליך שמכונה "כרייה". התהליך הזה דורש כוח מחשובי רב שלרובינו אין בבית, ובמסגרתו נדרש המחשב לפתור משוואה מתמטית מורכבת. זו הסיבה שכריית הביטקוין צורכת חשמל רב – היקף החשמל המשמש כיום לכריית ביטקוין גדולה מהצריכה (בנפרד) של מדינות כמו ישראל, הולנד, פינלנד וגם בלגיה.
הסיבה מדוע ישנה התלהבות כל כך גדולה למטבע הוירטואלי היא בעיקר בשל העובדה שהוא לא כפוף למגבלות או לפיקוח של גוף מרכזי ולכן הוא נתפס כהזדמנות הגדולה של האנשים הפשוטים. בנוסף, גם העובדה שהכמות ממנו מוגבלת (בעת הקמתו נקבע כי יהיו רק 21 מיליון מטבעות ממנו) תורמת להתלהבות מהמטבע, שכן כמו כל מוצר כשיש כמות קטנה לאורך זמן – הדבר עשוי ליצור מחסור.
ההתלהבות מהביטקוין וממטבעות דיגיטליים נוספים, גרמה לכך שבנקים מרכזיים שונים בעולם (כולל בנק ישראל) בחנו אפשרות להשיק מטבעות דיגיטליים מקומיים ("שקל דיגיטלי", "דולר דיגיטלי") במטרה לשמור בידי הבנקים המרכזיים חלק מהיכולות שמטבעות כמו הביטקוין מאיימים לקחת ממנו. בשנים האחרונות הביטקוין התחיל לצבור תאוצה. קמו לו הרבה מתחרים בצורה של מטבעות נוספים, כגון: האתריום, בינאנס קוין, קרדנו, ביטקוין קאש, דוג'קוין ובמקביל ברות רבות החלו לקבל אותו כאמצעי תשלום, ביניהן: פייפאל וחברות התשלומים ויזה, מאסטראקרד וחברת הרכב טסלה. כמו כן, יותר ויותר משקיעים וחברות החלו לרכוש אותו או להציע ללקוחות שלהם חשיפה אליו.
הפוסט אחרי הנאום הניצי: הביטקוין ירד מתחת ל-20 אלף דולר, הדולר מתחזק הופיע לראשונה ב-JDN.