בין הפטיש לסדן: בני ישיבות ההסדר חשופים לפגיעה ואין מי שיסייע
יקיר חמו, תלמיד בישיבת ההסדר רמת גן ולוחם חי"ר בהנדסה קרבית במסגרת מסלול ההסדר ניצל יחד עם רעייתו מפיגוע בצומת תפוח ● במצבו הנוכחי, הוא אינו זכאי להוציא רישיון לנשק פרטי, על אף שאלו עוברים הכשרה של רובאי 07 ובתקופת שירותם משרתים ביחידות הקרביות המוכרות לנו | התסכול של בני ישיבות ההסדר The post בין הפטיש לסדן: בני ישיבות ההסדר חשופים לפגיעה ואין מי שיסייע appeared first on עכשיו 14.
בני הזוג מאור ויקיר חמו ניצלו מידיו של מחבל בחודש שעבר בשעה שעמדו בתחנה הצמודה לצומת תפוח. "חסדי השם עלינו שאשתי רצה שיעמוד איתנו חייל והוא הציל אותנו, אבל אילולא הדבר הזה היינו עכשיו חשופים לסכין בלי שום אמצעי הגנה משמעותי" מספר יקיר, תלמיד בישיבת ההסדר רמת גן ולוחם חי"ר בהנדסה קרבית לשיחה עם 'עכשיו 14'.
נבהיר כי ישיבת ההסדר משלבת לימודים תורניים גבוהים ושירות בצה"ל במסגרת דתית. במהלכה, בני הישיבה לומדים בישיבה, עוברים הכשרה של לוחמים ומשרתים ביחידות הקרביות המוכרות כדוגמת שריון, תותחנים, צנחנים, גולני וסיירות גולני, ולאחר מכן חוזרים ללמוד בישיבה. על אף שתלמידים אלו בעלי רקע בשירות קרבי, משרד הפנים מסרב לאשר להם רישיון לשאת נשק.
"אנחנו מאוכזבים אכזבה מאוד גדולה. יש פה כוח אדיר של ביטחון שיכול להיות ברחוב בזמן שכל כך מתוח, בזמן הפיגועים. במקום לתת עוד ביטחון לאזרחים ולחיילים האלה שמשתחררים, שהם במיטב היכולות והכוחות, לא נותנים להם את הדבר הכי בסיסי בביטחון הפנים. אפילו על עצמי אני אומר, זו חוויה נוראית שהשתחררתי מצה"ל, אני יורד בתחנה חשוף לפגיעה. חסדי השם עלינו שאשתי רצה שיעמוד איתנו חייל והוא הציל אותנו, אבל אילולא הדבר הזה היינו עכשיו חשופים לסכין בלי שום אמצעי הגנה משמעותי", אמר יקיר בשיחתנו.
מאור, אשתו של יקיר שיתפה בתחושת האכזבה שלה: "הוא עדיין לוחם צה"ל, עדיין הולך לשרת במילואים, הוא נתן את כל כולו עד לפני כמה חודשים. זו תחושה מאוד מאכזבת. זו אכזבה מהמערכת עצמה וגם הבנה שיכל להיות פה הרבה יותר טוב".
"אנחנו מרגישים די לבד במערכה מול המשרד לביטחון פנים"
יקיר שיתף אותנו בתחושת התסכול של בני ישיבות ההסדר כלפי המשרד לביטחון פנים וכן על התהליך האישי שלו בניסיון להוצאת הרישיון, שהחל לפני שלושה חודשים לערך. לאחר שקיבל אישור, כנדרש, מהמח"ט בצה"ל, המשיך לשלב הבא – מדור "בני הישיבות". "המדור אמר שבדרך כלל המשרד לביטחון פנים לא מאשר את הדבר הזה. לכן, זו הפעם האחרונה שהוא מנסה להגיש את זה למשרד לביטחון פנים. הבירוקרטיות הן מאוד ארוכות, בערך שלושה ארבעה חודשים, בעוד שלאזרח מן המניין ייקח אולי חודש". עוד הוסיף: "אנחנו מרגישים די לבד במערכה מול המשרד לביטחון פנים. גם מדור בני הישיבות סוג של אומר – אם הם לא יפתחו את השיבר אנחנו לא מקדמים את זה הלאה. למי נפנה? אין לנו לאן לעבור מכאן".
מלשכת השר לביטחון הפנים נמסר בתגובה: "מסמך התבחינים לרישוי כלי ירייה פרטי נקבע על ידי השר גלעד ארדן באוגוסט 2018, והוא כולל תנאי סף והגדרת תבחינים מזכים לקבלת רישיון לנשק. "תלמידי ישיבות הסדר מבצעים מסלול מפוצל של שירות צבאי ולימודים בישיבות גבוהות במסגרת שירותם הצבאי, ולפיכך אינם עומדים בתנאי סף מחייב – שירות צבאי או לאומי מלא כהגדרתו בחוק לאזרח ישראלי מתחת לגיל 27". השר לביטחון הפנים מנוע מלבצע בעת הזו כל שינוי במסמך התבחינים, זאת כיוון שנדרש לשם כך אישור במסגרת הוועדה לביטחון הפנים בכנסת. בעקבות פיזור הכנסת, אין אפשרות לקדם את הנושא בעת זו".
חבר הכנסת ניר אורבך (מפלגת הימין החדש, סיעת ימינה), פנה השנה לוועדת ביטחון פנים של הכנסת בדרישה לאפשר הוצאת רישיון נשק גם לבני ישיבות. כשנשאל בשיחתנו האם המשרד לביטחון פנים היה מעוניין בקידום הנושא, טען: "למירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון פנים) ודאי. מירב היא נשמה גדולה והלב שלה נמצא במקום הנכון. המשרד לבט"פ – לא היה להם עניין לכאן או לכאן. לא ראיתי שם איזה שהוא רצון רע מצד אחד, מצד שני זה לא האג'נדה שלהם וזה גם לא קהל הבוחרים שלהם". מחברת הכנסת מירב בן ארי נמסר: "שינוי מדיניות מצריך ממשלה, ולכן זה בלתי אפשרי בתקופת ממשלת מעבר".
The post בין הפטיש לסדן: בני ישיבות ההסדר חשופים לפגיעה ואין מי שיסייע appeared first on עכשיו 14.