מסוכסכים? הידיעה שמטריפה את משטר האייתוללות; התחקיר האיראני המביך נחשף

סוכנות הידיעות האיראנית אירנ"א, חשפה תחקיר מקיף על גל שמועות שהתפשט ברשתות לגבי התפטרות צפויה של הנשיא האיראני מסעוד פזשכיאן. התחקיר המביך חושף את הפאניקה במשטר מפני תעשיית השמועות המערערת את יציבות המשטר

מסוכסכים? הידיעה שמטריפה את משטר האייתוללות; התחקיר האיראני המביך נחשף

האם סכסוך פנימי בצמרת האיראנית יביא לסיום דרכו של נשיא איראן מסעוד פזשכיאן? שמועות באיראן טענו לאחרונה בתוקף כי הנשיא עומד בפני ההחלטה לעזוב את תפקידו. הרקע להחלטה עימות עם חמינאי וכישלון בקידום רפורמות חברתיות ואחרות להן התחייב פזשכיאן.

סוכנות הידיעות האיראנית (אירנ”א) חשפה השבוע תחקיר מקיף – כמעט משעשע בהיקפו – שנועד לאתר את מקור השמועות על התפטרותו הצפויה של הנשיא האיראני החדש מסעוד פזשכיאן, וכמו כן להפריך את הטענה שהחרידה את המשטר בטהרן. התחקיר המפורט, שכולל ניתוח של כל פלטפורמה חברתית בנפרד, חושף את החרדה העמוקה של המשטר האיראני מערעור יציבותו.

האובססיה לאיתור מקור השמועה מגיעה על רקע חששות גוברים בטהרן מקריסת בעלת בריתם הקרובה סוריה, ומהשפעת המפלה הסורית על יציבות המשטר האיראני. המנהיג העליון חמינאי, שבנאומיו האחרונים חוזר שוב ושוב על אזהרות מפני “מלחמת המידע של האויב”, נאלץ להתמודד עם גל שמועות חסר תקדים על פילוג בצמרת.

אחד הדיווחים שהצית את גל השמועות באיראן

מעניין במיוחד שהתחקיר האיראני מצביע על כך שדווקא גורמים שמרניים מבית, ולא “אויבי המהפכה” מבחוץ, הם שהפיצו את רוב השמועות. העובדה שהמשטר נאלץ להקדיש משאבים כה רבים לניתוח והפרכת שמועות ברשתות החברתיות, מעידה על עומק החשש בטהרן מערעור הלגיטימציה השלטונית.

במיוחד מדאיג את האיראנים שהשמועות קשרו את ההתפטרות הצפויה למחלוקת עם חמינאי על שימוש בכספי קרן המטבע. על פי השמועות, הנשיא דרש להשתמש בשני מיליארד דולר מהקרן לתשלום משכורות, אך נתקל בסירוב המנהיג העליון – תרחיש שמזכיר לאיראנים את המשבר הכלכלי החריף במדינה.

הדיווח על התפטרות נשיא איראן שהטריף את המשטר

השמועות על התפטרותו הצפויה של נשיא איראן מסעוד פזשכיאן התפשטו באיראן כמו אש בשדה קוצים. דיווחים אנונימיים טענו כי הנשיא החדש צפוי להגיש את התפטרותו בתוך יממה ולהכריז על בחירות במדינה.

הרקע לכוונת נשיא איראן להכריז על התפטרות, כך על פי הדיווחים ברשת נבעו מכישלונו לקדם שינויים בכמה תחומים. בין היתר הוזכר כישלונו בהסרת הצנזורה על רשת האינטרנט באיראן. בנוסף דווח על עימות בין פזשכיאן למנהיג העליון עלי חמינאי על רקע סירובו של האחרון להוציא סכום מקרן המטבע לתשלום משכורות לעובדי המדינה ופנסיונרים.

נושאים נוספים בהם כשל פזשכיאן והועלו כסיבות אפשריות להתפטרותו היו סוגיית החיג’אב וחוק הלבוש לנשים באיראן שלא תוקן. היו שקישרו בין קריסת משטר אסד להתפטרות הצפויה של הנשיא האיראני וכן נכתבו דיווחים כי הנושא עלה בישיבות הממשלה האחרונות.

בהקשר זה חשוב לשוב ולציין כי המנהיג העליון של איראן ואף הנשיא פזשכיאן עצמו ובכירים נוספים במשטר, מזהירים שוב ושוב את קהל שומעיהם מפני מניפולציות ומידע מעוות המופץ בתוך איראן על ידי האויב הציוני. בישראל מעולם לא קיבלו אחריות על הפצת שמועות באיראן אולם בהנחה שבמוסד לא יושבים בחיבוק ידיים לנוכח כמויות הסוכנים האיראנים שנשכרו על מנת לזרוע כאוס במדינת ישראל, ניתן להניח כי באותה המטבע ואף חזק יותר בוחשות זרועות ישראליות בטהרן במגוון רחב של תחומים.